Zincare termică Oradea
Ce trebuie să știți: • Livrare în aceeași zi • Prețuri mici și flexibile • Acoperire superioara prin zincare cu o grosime medie de 80 microni • Una dintre cele mai adanci bai de zincare din Europa de Est : L = 7 m , l = 1,1 m , H = 2,5 m (dimensiunile utile ale cuvei de zincare). De asemenea putem face și zincarea de piese mici în centrifugă: Zincare piese mici
Pentru programări și comenzi la zincare termică, vă rugăm apelați numărul: 0259 462 118 sau mobil: 0721244894, sau scrieți-ne un e-mail pe adresa: sorin.deac@avaco.ro sau sorin.deac@ecokapa.ro
- Zincare Oradea
În activitatea sa de lungă durată în sectorul construcțiilor metalice, Ecokapa & Avaco Group a adunat extrem de multa experiență cu privire la nevoile clienților noștri si a adus procedeul de zincare termica in Oradea. În sondajele noastre, clientii au subliniat necesitatea de a folosi o tehnologie moderna, eficienta si mai ales de lungă durată pentru protecție anticorozivă. Mulți clienți doresc să meargă un pas mai departe fata de metoda tradițională de protecție anticoroziva pe bază de vopsea, și astfel ei isi asigura de investițiile pentru viitor prin utilizarea de zincare termica.
De ce zincare termică?

Durata de viata a metalului zincat in diferite conditii
De la apariția tehnologiei de acoperire electrochimică, procedeul de zincare termică si-a păstrat rangul ca o tehnologie dovedit superioară, privind protectia anticoroziva, pe perioade indelungate de timp. Acoperirile electro – chimice , din păcate, au unele dezavantaje majore , care includ o durată lungă a procedurii de galvanizare, o aderenta de natura mecanica sau chimica cu otelul, relativ sărace in zinc, cu o grosime medie de 14 microni a stratului de zinc, pe cand acoperirile obtinute prin zincare termica au legaturi de natura metalurgica ( aliere Zn – Fe) cu materialul de baza, evitandu-se astfel exfolierea sau fisurarea zincului cu ocazia manipularii, in timpul transportului sau montajului. Zincare termică inseamna: • De incredere • Rezistentă • Nu necesită întreținere • O economie de timp • Sigură • Metoda cu cele mai mici costuri, atunci când se ia intreg ciclul de viață al produsului în considerare• Cea mai bună metodă pentru a proteja piese cu deschideri si găuri • Ușor de controlat • Estetica • Ecologică • Asigura posibilitatea de a zinca piese mai mari decât dimensiunea baii prin imersie alternantă
Metode și considerente importante pentru clienții zincare Oradea
Grindă cu profile rectangulare pentru rigidizare Locaţia orificiilor pentru profilele rectangulare verticale trebuie să fie conform exemplelor A şi B în direcţia săgeţilor din desen. Fiecare profil rectangular vertical trebuie să aibă două orificii în partea de sus şi de jos, la 180º în linie faţă de părţile orizontale după cum indică săgeţile. Mărimea orificiilor de la fiecare capăt trebuie să reprezinte 30% dint suprafaţa secţiunii. Plăci de capăt – orizontale 1. De preferat – complet deschise 2&3. Variante similare – orificiile trebuie să reprezinte 30% din suprafaţa interioară a tubului.
Balustradă Desenul de mai jos ilustrează cel mai cel de dorit proiect pentru fabricarea balustradei care necesită zincare. 1. Orificiile de ventilaţie trebuie să fi cât mai apropiate de sudură posibil, dar nu mai puţin de ø 9 mm diametru. 2. Orificiile interne trebuie să aibă diametrul ţevii pentru cea mai bună calitate şi cel mai scăzut cost de zincare. 3. Orificiile de ventilaţie în secţiunile de capăt sau secţiuni similare trebuie să fie de ø 12 mm diametru 4&5. Orice aparat utilizat pentru ridicare care împiedică deschiderile complete la capetele balustradei orizontale şi ale picioarelor verticale trebuie ataşat după zincare. Majoritatea zincatorilor cer orificii de ventilare vizibile în partea exterioară a ansamblului de ţevi.
Desenul de mai sus ilustrează o alternativă acceptabilă dacă nu sunt încorporate orificii interne întregi (cât diametrul ţevii) în proiectul balustradei. 1 Orificiile de ventilaţie trebuie să fi cât mai apropiate de sudură posibil şi trebuie să reprezinte 25% din diametrul ţevii, dar să nu aibă un diametru mai mic de ø 9 mm. Două orificii la fiecare capăt şi la fiecare intersecţie trebuie să fie la 180º unul de celălalt după cum se arată în desen. 2. Orificiile de ventilaţie în secţiunile de capăt sau secţiuni similare trebuie să fie de ø 12 mm 3&4. Orice aparat utilizat pentru ridicare care împiedică deschiderile complete la capetele balustradei orizontale şi ale picioarelor verticale trebuie ataşat după zincare. Mulţi zincatori preferă ca sistemul de ventilare să fie vizibil din exteriorul ansamblului. Acest lucru este necesar pentru a verifica dacă ventilaţie este corespunzătoare precum şi pentru a observa dacă nu cumva a fost omisă din greşeală. Decizia de a utiliza conducte pentru a înlocui secţiuni structurale în produse sudate trebuie luată numai după o cumpănire atentă deoarece dezavantajele privind costurile de zincare pentru client sunt inerente.
Elementul metalic finit va fi scufundat într-o baie de zinc lichid la 450oC . Dilatarea metalului este inevitabilă , în timp ce torsiunea lui nu este , în cazul în care : – Sunt evitate tensiunile de sudură; – De preferat , sunt alese sectiuni simetrice; – Posibilități de expansiune sunt permise în suprafețele plane cu stante piramidale, nervuri radiale , etc.
Vă rugăm să evitați folosirea de materiale cu diferente de grosime mari in aceeași piesa, deoarece acestea prezinta modele de expansiune diferite în zinc topit , iar acest lucru poate duce la torsiunea piesei . Pentru ca zincul sa curgă liber și să acopere fiecare parte a elementului, vă rugăm să luati în considerare crearea unor deschideri de ventilație, precum și accesul la zone de drenaj. Vă rugăm să luati în considerare faptul că piesa va fi cufundată în zinc, astfel încât deschiderile tehnologice trebuie să permită ventilația, penetrarea și drenarea de zinc din piesa metalica. Calitatea galvanizarii este influențată în mod direct de numărul, secțiunea și plasarea orificiilor de ventilatie. Vă rugăm să nu încercați să galvanizati piese care au vopsea, vaselină și/sau zgură de sudură, deoarece pot aparea costuri suplimentare pentru sablare , curățare și decaparea suplimentară. În cel mai rău caz, rezultatul galvanizarii poate fi deficitar, și, prin urmare, va lăsa loc pentru coroziune.
Asigurați-vă că elementele dvs. nu au colturi închise sau unghiuri moarte . Ele ar trebui să permită pătrunderea zincului prin deschideri de acces în zone unde exista suprapunerea materialului. Chiar și pentru elementele metalice din profile normale, deschise, este esential sa se permita drenarea usoara a zincului topit.
SECŢIUNI ÎN FORMĂ DE CHESON Desenul arată locaţia orificiilor şi colţurile tăiate prin care se face evacuarea. Utilizând următoarele formule, diagrama arată măsurile obişnuite pentru orificii şi colţuri tăiate. GUSEE INTERNE – trebuie să fie la o distanţă de minimum 900 mm Secţiuni în formă de cheson H + W = 600 mm sau mai mare – zona orificiului plus tăieturile trebuie să fie de 25% din suprafaţa cutiei (Î+G). Secţiuni în formă de cheson H + W mai mică de 600 mm până la 400 mm inclusiv – se utilizează 30%. Secţiuni în formă de cheson H + W mai mică de 400 mm până la 200 mm inclusiv – se utilizează 40%. Secţiuni în formă de cheson H + W sub 200 mm se lasă complet deschisă – nu are placă la capăt sau gusee interne. Următoarul tabel este doar pentru secţiunile pătrat. Pentru secţiunile dreptunghiulare, se calculează suprafaţa cerută şi se consultă zincatorul în privinţa poziţionării deschizăturilor. Mărimea cutiei H+W Orificii ø A Colţuri tăiate Dim B 1200 200 150 900 150 125 800 150 100 700 150 75 600 125 75 500 100 75 400 100 50 300 75 50
Un design modular se recomandă, având în vedere că piesele mari, complexe, trebuie să fie demontate înainte de galvanizare și astfel se impune si creșterea costurilor de transport.
Va rugam sa va asigurati că secțiunea și numărul de orificii se potrivește cel puțin cu cifrele menționate în diagramă.
Profilele cu contur închis, negăurit pot duce la deformare sau chiar explozie în baia de galvanizare! Este util să se imagineze fluxul de zinc de-a lungul elementului în timpul proiectării, pentru a se potrivi nu numai specificațiilor funcționale, dar de asemenea pentru a permite galvanizarea ce va asigura funcționalitatea elementului metalic pe termen lung.
Caracteristici ale unității de producție
Tehnologii ecologice